SAYFAYA GİT

Cinnabar style Tabak

0,00 TL
ÜRÜN SATILDI
  
LOT: A1534
  
Görüntülenme: 833



Cinnabar  style Tabak
Çap: 19,5 cm

 

Cinnabar, adını "kinnabari" olarak telaffuz edilen eski Yunanca κιννάβαρι kelimesinden alır. Alkali kaplıcaların yakınında ve son volkanik aktiviteden sonra oluşan tuğla kırmızısı veya parlak kırmızı damar doldurucu bir mineraldir.

 

Zinober, civa sülfürün bir formu olduğu için yüksek dozlarda tüketildiğinde toksik niteliklere sahiptir. Daha küçük dozlarda, eski uygarlıklarda ve sömürge öncesi Latin Amerika'da dini amaçlar için kullanıldı. Bununla birlikte, antik zinober en yaygın olarak boya, seramik ve cilada pigment olarak kullanılır.

 

Cinnabar'ın Tarihteki Kullanımları
Zincirin bilinen en eski kullanımlarından biri, Balkan kıyılarında MÖ 4800'den MÖ 3500'e kadar gelişen Vinca kültürüydü. Yakın Doğu'daki Mezopotamyalılar ve Sümerler gibi eski kültürler, cinnabar'ı kozmetik bir allık olarak uygulamıştır. Oldukça farklı, çoğu zaman doğalcı heykelleriyle tanınan Mezoamerikan Olmekleri (MÖ 1200 - MÖ 400), seramiklerinde pigment olarak ve taş eşyalarını süslemek için kullandılar. Romalılar (MÖ 100 - MS 300), hem özel evler hem de kamu binaları için zengin duvar resimleri için bir pigment olarak cinnabar kullandılar.

 

Mayalar için (MÖ 2000 – MS 1697), parlak kırmızı tozun kanı simgelediğine inandıkları için, cinnabar dini sembolizmle yüklüydü. Bu, 1994 yılında bir keşif gezisi tarafından keşfedilen Palenque'deki Kızıl Kraliçe'nin Mezarı'nda gösterilmiştir. Palenque harabelerinden birinin mezar odasına girdikten sonra, arkeologlar büyük bir kireçtaşı lahit buldular. İçeride, öldüğü sırada yaklaşık 60 yaşında olması gereken bir Maya soylu kadının kalıntıları yatıyordu. Vücudu birçok yeşim ve inci obje ve mücevher parçalarıyla süslenmişti - ama çok dikkat çekici olan tek şey, lahit ilk açıldığında, içinin, soylu kadının kalıntılarının ve tüm dekoratif objelerin tamamen bir katmanla kaplanmış olmasıydı. parlak kırmızı zencefil tozu.

 

Çin'de zinober, eski zamanlardan beri sanat eserlerinde kullanılmaktadır. Yangshao kültürü (MÖ 5000 ila 3000), tabak, tabak ve kap gibi taş eşyaları renklendirmek için kullandı. Daha sonra, Savaşan Devletler döneminde (MÖ 475 - MÖ 221) Hunan ve Sichuan eyaletlerindeki ünlü atölyelerde yeni bir teknik geliştirildi. Bu teknik, sert ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için cila kullanmayı içeriyordu. Lake, Toxicodendron verticillium'un işlenmiş özünden yapılan doğal bir üründür.veya Çin cila ağacı. Kurutulduğunda ve cilalandığında parlak, pürüzsüz plastik gibi görünür. Karbon ile karıştırıldığında bitiş siyah, cinnabar ile karıştırıldığında bitiş kırmızıdır. Hunan ve Sichuan zanaatkarları, ahşaptan tabaklar ve kaplar yapar ve ardından onları bir cila tabakasıyla boyar, çarpıcı kontrasta sahip desenler oluşturmak için kırmızı ve siyahı uygulardı.

 

Zencefil cilası yüzyıllar boyunca favori bir teknik olarak kaldı, ancak en iyi bilinen tekniğin geliştirildiği Song hanedanı (MS 1127 ila 1279) ve Yuan hanedanına (MS 1271 ila 1368) kadar değildi: zinober oyma. Tasarımı ahşap (veya bazen vazolar için ana malzeme olarak kullanılan metal alaşımı) üzerine renkli cila ile boyamak yerine, zanaatkarlar 100 ila 200 kat renkli cila uygulayacak ve daha sonra karmaşık tasarımlar yaratmak için onu oyacaktı. derinlik etkisi yaratmak için trompe l'oeil. Daha derin katmanlarda arka planı oluşturmak için genellikle siyah cila kullanılırken, üst katmanlarda rölyef için parlak kırmızı cinnabar cila kullanılmıştır. Bazen daha fazla derinlik yaratmak için yeşil ve sarı cila dahil edildi. Bu süre zarfında zinober oymacılığının büyük bir ustası Zhang Cheng'di.

 

Ming hanedanlığı döneminde (MS 1368 - 1644), imparatorlar zanaatkarlarına daha fazla sanatsal özgürlük tanıdıklarında, cila daha renkli hale geldi ve çok renkli bir etki yaratmak için genellikle altın ve yeşim kullandı. O zaman, bir anka kuşu tasvir eden erken bir Ming cinnabar cila kasesinin 2008 müzayedesinde 33.1 milyon dolara satılması şaşırtıcı değil.

 

Cinnabar oymacılığı, büyük olasılıkla kırmızı rengin uzun ömürlülüğü simgelediği için kutular, tabaklar, kaplar ve vazolar şeklinde doğum günü hediyeleri için sıklıkla kullanıldı. Bu nedenle birçoğu Çin kültüründe uzun ömrü simgeleyen şeftali, turna ve çam ağaçlarının yanı sıra uzun ömür için Çince karakterlerle bezenmiştir. Diğer popüler temalar arasında kulplu kaydırma (yuvarlak tasarım bir Çin kılıcının kulpunun şeklini andırdığı için böyle adlandırılır) ve çiçekler arasında iki kuş bulunur. Ayrıca zanaatkarlar bahçelerde ve doğada insan sahneleri yarattılar. Çoğu zaman, bu sahneler çok çocuklu aileleri betimliyor ve uzun bir soyu simgeliyordu; veya satranç oynamak veya müzik yapmak gibi çeşitli faaliyetlerde bulunan bilim adamları. Ejderhalar bir başka popüler temaydı; imparatorlar için ayrılmış olsalar da,(Not: Vernikli eşya üzerindeki ejderhaların beş parmağı varsa, ürün Çin'dir. Dört parmağı varsa, Japon'dur.) Son olarak, 18. yüzyılda, Pekin'deki imparatorluk atölyesi, eski çağlardan kalma tasarımlara sahip oyulmuş zinoberiyle ünlü oldu. Budist sembolizm açısından zengin.

 

Daha sonraki yıllarda, zinober oymacılığının kalitesi iki nedenden dolayı azaldı. İlk olarak, paradan tasarruf etmek ve daha fazla ürün yaratmak için birçok zanaatkar ahşabı oymaya ve daha sonra cilayı ince bir yüzey olarak boyamaya başladı. İkincisi, sonraki oymacılığın karmaşıklığı ve netliği, önceki çalışmalarda olduğu kadar iyi değil.